6 съвета на психолози, които работят при всеки   Смелост, човечност,

...
6 съвета на психолози, които работят при всеки   Смелост, човечност,
Коментари Харесай

Силни страни на човек- как да ги открием?

6 съвета на психолози, които работят при всеки   

Смелост, човещина, правдивост, почтеност, неизменност, възторг, издръжливост… Опознаването на мощните ви страни ще ви разреши да опознаете себе си по-добре, с цел да работите върху фантазиите си и да подобрите психическото си здраве. В края на краищата, това е упражнение за самооткриване, което е основно за доста психотерапевтични подходи, като терапия на приемане и обвързване. Но по какъв начин можете да откриете мощните си страни?

Има доста хора, които водят всекидневието си с възприятие на празнина и неустановеност. Неизвършването на това упражнение на интроспекция, което предлага осъзнаване на техните лични добродетели и качества, ги слага в беззащитна сфера, където е мъчно да намерят способи да открият своите мощни страни.

Следователно, в случай че желаете да избегнете този вид терзания и да дадете сили, е време да изясните полезностите, които ви дефинират. В идната публикация ви предлагаме инструментите за постигането му.

Как да разберем кои са мощните ни страни?

Мартин Селигман е фигурата в позитивната логика на психиката, съдействала най-вече за разбирането на мощните страни на индивида. Неговата книга Character Strengths and Virtues: A Handbook and Classification (2004), написана взаимно с психолога Кристофър Питърсън, е информация по този въпрос. Това е скъпо проучване и самопознание, толкоз потребно, колкото и вдъхновяващо.

Един от най-забележителните приноси на гореспоменатата работа е класифицирането на мощните страни на характера, което разрешава те да бъдат измервани през целия живот. В същото време си коства да се означи смисъла на това измерение в региона на психологичното благоденствие.

Изясняването кои са най-силните страни на вашия темперамент и персона благоприятства вашето задоволство от живота и вашата ориентировка към щастието, както демонстрира изследване, оповестено в The Journal of Positive Psychology.

По-долу ще ви предложим някои детайли и концепции, които ще ви разрешат да откриете мощните си страни.

Стандартизирани принадлежности

В момента има разнообразни психометрични принадлежности, с цел да откриете мощните си страни. Това са проби за самокритика или проби, които са създадени за тази цел и които също така са валидирани от науката. По същия метод те са ефикасни стандартизирани запаси, които ще ви разрешат да извършите положително упражнение по саморефлексия и себеоткриване. Сред тях най-значимите са следните:

Силни страни на характера:

Това се основава на модела, препоръчан от Peterson и Seligman (2004) в книгата, която споменахме по-рано. Сред неговите характерности откриваме:

  • Това е инструмент от тестов вид, който се употребява в академична, корпоративна и лечебна среда.
  • Той прави оценка 24 мощни страни, които са групирани в шест добродетели: Трансцендентност, човечност, мъдрост, храброст, сдържаност и правдивост.
  • Според изследване, оповестено в Frontiers in Psychology, което прави обзор на успеваемостта на теста от публикуването му, това е потребен инструмент за изясняване на измеренията, свързани със мощните страни.          

Упражнение за размисъл и изясняване

Може би във вашето всекидневие, толкоз доминирано от бързане, стрес и тежестта на непосредствеността, едвам имате място за размисъл. Нещо повече, тъкмо когато имате миг за себе си, предпочитате да си починете с книга или сериал. Този вид мисловен фокус ви води надалеч от себе си и от опцията да опознаете себе си и да разберете кои са най-забележителните ви преимущества.  

Следователно различен метод да откриете мощните си страни е като си задавате въпроси, с цел да научите повече за себе си. Ще предложим някои от тях по-долу. Винаги имайте химикал и хартия на разположение, с цел да отразявате по-добре тези области.

  • Какви триумфи имах в предишното?
  • Какво най-вече одобрявам в себе си?
  • Кои са мощните ми страни? В какво съм добър?
  • Какви са мощните ми страни съгласно хората, които ме обичат?
  • Как тези аспекти, които ме дефинират, въздействат върху живота ми?                                                                                                    

Опитайте разнообразни действия

В рамките на методите за разкриване на вашите мощни страни се планува и развиването на следните дейности:

Бъдете наясно със мощните си страни.

Опитайте да започнете нови занимания или действия.

Предизвикайте себе си, излезте от рутината и си поставете нови решения.

Стремете се да решавате проблеми, които пораждат в нови обстановки.

Разберете към какво сте запалени и в какво сте положителни в тези разнообразни контексти.

Инфо: https://exploringyourmind.com/

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР